Kazohínia

Szathmári Sándor regénye az egyik kedvenc regényem. Nem az irodalmi értéke miatt, ami szinte nemlétező, hanem a robbantó hatása miatt. Olyan, mint egy gránát, mely repeszekre zúzza szét a társadalmi/politikai normákat, szokásokat. Kíméletlenül újra és újra nekiront és a földbe tapossa őket, és a végén, amikor már azt hiszed, mindenki halott, még mindig odarúg egy hatalmasat. Ez a regény különös kegyetlenséggel begyújtott atombomba. Igen, ha valaki egy idegen bolygóról tévedne a Földre, pont így érezné magát, mint regénybeli főhősünk.

Így tudnék összegezni néhány gránátrepeszt:

Micsoda dolog ez, hogy nem minden ember egyenlő? Hogyhogy attól függ, hogy mit kapok az életben a társadalomtól, hogy hova születek?

Mi ez a hülyeség, hogy nem minden embernek jár egyenlő fizetség és pénz?

Hogy van az, hogy a szex tabu? Miért nem lehet megtanítani az embert a legfontosabb testrészeinek megfelelő használatára? Miért kell valami idióta szabályrendszert alkalmazni, amíg eljutok azok használatáig?

Mi ez a alpári nagy baromság, hogy valakit tegezni kell, valakit magázni, valakit tessékelni? Minek kell egyáltalán köszönni?

És végül mi ez a megmagyarázhatatlan, kiismerhetetlen, totálisan illogikus és értelmetlen és gusztustalan idióta időtpocsékoló baromság, amit divatnak hívnak?

+1: miért nem lehet egyszerűen leírni ezeket a szabályokat – miért kell ezeket is titkolni – és miért megbotránkoztató, ha valaki rákérdez?

És még a háború, a nacionalizmus, a hiánygazdaság, az egyház és papok, meg a költők is megkapják a magukét. Ha a fenti pontok közül bármelyik megérintett, te is nevetni fogsz! Mert én mindegyik pontban érintett vagyok és abba se tudtam hagyni.

2 hozzászólás a(z) “Kazohínia” bejegyzéshez

  1. Kb. 15 évesen olvastam (egy plátói nőszerelmem egyik kedvenc könyve volt, meg mint kiderült, Apámé is). Tetszett, de azt hittem, manapság rajtam kívül már senki se olvassa ezt… Nagyon jól esik most viszontlátni:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.